ဆရာပီမိုးနင္းေရးတဲ့ အခ်ိန္နဲ႔ေခၽြတာေရး စာအုပ္ကို လူၾကီးပိုင္းနဲ႔ လူလတ္ပိုင္းေတြ ဖတ္ဖူးၾကပါလိမ့္မယ္။ ေျပာင္းလဲတိုးတက္ေနတဲ့ ၂၁ရာစုက မ်ိဳးဆက္သစ္ေတြအတြက္ အသံုး၀င္ဆဲ စာအုပ္ျဖစ္ပါတယ္။ ရုပ္၀တၳဳ ပစၥည္းေတြေနာက္ မနားတမ္းလိုက္ၾကျပီး၊ ေပ်ာ္ရႊင္မွဳကို အျပင္ေလာကမွာ လိုက္ရွာေနၾကတဲ့သူေတြ ေခၽြတာေရးလမ္းစဥ္ကို က်င့္သံုးနိဳင္မွသာ ေပ်ာ္ရႊင္မွဳ အစစ္အမွန္ကို ေတြ႔ရွိနိဳင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ ေခၽြတာေရး ဆိုတဲ့ေနရာမွာ အခ်ိန္၊ ေငြေၾကးနဲ႔ သဘာ၀အရင္းအျမစ္ေတြ အားလံုးကို အေလအလြင့္မရွိေအာင္ သံုးစြဲၾကဖို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
အေရးၾကီးဆံုးျဖစ္တဲ့
အခ်ိန္ရဲ႕ အဖိုးတန္ပံုကို မသိတဲ့သူလူ ရွိမယ္မထင္ဘူး။ သိသိၾကီးနဲ႔ ကၽြန္မတို႔ အခ်ိန္ေတြ
ျဖဳန္းေနၾကပါတယ္။ ကၽြန္မတို႔ တခါတေလ ပ်င္းေနၾကတယ္၊ ေတြေ၀ၾကတယ္။ စိတ္ေလလြင့္ျပီး အခ်ိန္ျဖဳန္းမိ
တာေတြရွိတယ္။ ဆရာပီမိုးနင္းက အခ်ိန္အတိုအစေလးေတြကအစ အလဟသျဖစ္မသြားေအာင္ သံုးသင့္ တယ္လို႔
ေရးထားပါတယ္။ ဥပမာ ရထားစီးရင္း၊ ကားေစာင့္ရင္း ဘာ၀နာပြားေနမယ္ဆိုရင္ အဲဒီအခ်ိန္ အတိုအစေလးေတြက
အက်ိဳးရွိရွိ ကုန္သြားပါတယ္။ အခ်ိန္တိုင္း ေန႔တိုင္း ကုသိုလ္၊ပညာ၊ဥစၥာ တခုခုကို ရေအာင္ယူမယ္လို႔
သံဋိဓၶာန္ခ်ျပီး၊ မျဖစ္မေန ရေအာင္ၾကိဳးစား ၾကဖို႔လိုပါတယ္။ အက်ိဳးရွိရွိကုန္သြားတဲ့
ေန႔ရက္မ်ိဳးမွာဆိုရင္ ကိုယ့္ကိုကုိယ္ အားရေက်နပ္ျပီး၊ ယံုၾကည္မွဳေတြ တိုးလာပါတယ္။ အဲဒီလိုေန႔ရက္
ေတြမ်ားလာရင္ ယံုၾကည္မွဳေတြ ျပည့္လွ်ံလာျပီး၊ ေက်နပ္ေပ်ာ္ရႊင္ရတဲ့ ေန႔ေတြမ်ားလာမွာပါ။
ကုန္သြားတဲ့ အခ်ိန္တိုင္းဟာ မိမိအတြက္ သို႔မဟုတ္ တစံုတေယာက္အတြက္ အက်ိဳးရွိတာမ်ိဳးျဖစ္ေအာင္
ၾကိဳးစားရင္း ကၽြန္မတို႔ ၀ီရိယပါရမီ ျဖည့္က်င့္သင့္ပါတယ္။
အခ်ိန္ကို
အသံုးခ်တဲ့ အခါမွာလဲ အိပ္ခ်ိန္၊ နားခ်ိန္၊ အလုပ္လုပ္ခ်ိန္ကို မွ်တေအာင္သံုးဖို႔လိုပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ အိပ္ခ်ိန္မွန္ဖို႔လိုပါတယ္။ ညဥ့္နက္သန္းေခါင္ေက်ာ္တဲ့အထိ မအိပ္မေန အင္တာနက္နဲ႔
ေဖ့ဘြတ္ကို သံုးေနၾကတာေတြဟာလည္း မလိုလားအပ္တဲ့ အခ်ိန္ျဖဳန္းျခင္းေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ အင္တာနက္မွာ
စာဖတ္ခ်င္လို႔၊ ပညာသင္ခ်င္လို႔ဆိုရင္လည္း၊ လူတေယာက္အတြက္ လိုအပ္တဲ့အိပ္ခ်ိန္ျပည့္ေအာင္
အိပ္စက္ အနားယူ ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အိပ္ခ်ိန္တန္အိပ္၊ နားခ်ိန္တန္နားမွာသာ ေနာက္တေန႔ မိုးလင္းရင္
လန္းလန္း ဆန္းဆန္း အလုပ္လုပ္နိဳင္မွာျဖစ္လို႔ အလုပ္တြင္က်ယ္ ပါတယ္။ တျခားနည္းလမ္းေတြနဲ႔
အခ်ိန္ျဖဳန္းတတ္တဲ့ အက်င့္ေတြရွိေနရင္ အဲဒီအက်င့္ေတြကို ေပ်ာက္ေအာင္ၾကိဳးစား ျပဳျပင္သင့္ပါတယ္။
အခ်ိန္ကို ေကာင္းေကာင္း အသံုးခ်တတ္သူေတြဟာ ဘ၀မွာ အနည္းနဲ႔အမ်ား ေအာင္ျမင္မွဳရၾကသလို
ေပ်ာ္ရႊင္မွဳကို အတိုင္းအတာ တခုေလာက္ ရရွိသူေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
အခ်ိန္ကို
အက်ိဳးရွိရွိသံုးဖို႔ လိုအပ္သလို ေငြကိုေခၽြတာသံုဖို႔လည္း အေရးၾကီးပါတယ္။ လိုခ်င္စရာေတြ
မ်ားစြာရွိ ေနတဲ့ ေခတ္အခါၾကီးမွာ ေငြကိုေခၽြတာသံုးစြဲနိဳင္တာေတာင္ ေတာ္ရံုမက်ပါဘူး။
၀င္ေငြနဲ႔မမွ်လို႔ အားမတန္ရင္ လိုခ်င္ရခ်င္တဲ့ စိတ္ဆႏၵကို ခ်ိဳးႏွိမ္နိဳင္ဖို႔လည္း
လိုအပ္ပါတယ္။ တတ္နိဳင္လို႔ ပစၥည္းတခု ၀ယ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ကိုယ့္အတြက္ တကယ္လိုအပ္သလား၊
၀ယ္ျပီးရင္ တကယ္သံုးျဖစ္မွာလားဆိုတာကို ေသေသခ်ာခ်ာ စဥ္းစား ျပီးမွ ၀ယ္သင့္ပါတယ္။ ၀ယ္ျပီးမွ
မၾကိဳက္လို႔၊ အသံုးမ၀င္လို႔ ေခ်ာင္ထိုးထားရင္ ကုန္သြားတဲ့ေငြေတြ အလကား ျဖစ္သြားတာ ႏွေမ်ာစရာေကာင္းပါတယ္။
တရုတ္မိတ္ေဆြတေယာက္ အၾကံေပးတဲ့ နည္းလမ္းေကာင္းေလး ရွိပါတယ္။ ေစ်း၀ယ္ထြက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္
ထမင္းစားျပီး ဗိုက္ျပည့္တဲ့အခ်ိန္ကို ထြက္ပါတဲ့။ ဗိုက္ျပည့္ေနရင္ လိုတဲ့ပစၥည္းေလာက္ပဲ
၀ယ္ျဖစ္တယ္။ ဗိုက္ဆာေနတဲ့အခ်ိန္ ေစ်း၀ယ္ရင္ လိုတာေရာ မလိုအပ္တာေတြပါ ၀ယ္ျဖစ္သြားတယ္လို႔
ဆိုပါတယ္။ သူအၾကံေပးတဲ့အတိုင္း ကၽြန္မစမ္းၾကည့္တာ တကယ္မွန္ပါတယ္။ ဗိုက္ဆာေနတဲ့ အခ်ိန္မွာဆိုရင္
စိတ္အလိုမျပည့္ျဖစ္ေနေတာ့ ေတြ႔သမွ်ပစၥည္းကို လိုခ်င္စိတ္ျဖစ္ျပီး ၀ယ္မိၾက ပါတယ္။ ဗိုက္ျပည့္ေနရင္
စိတ္အလိုျပည့္ေနတာမို႔ အပိုဆာရပစၥည္းေတြ၀ယ္ဖို႔ စိတ္မ၀င္စားေတာ့ပါဘူး။ နည္းလမ္း ေကာင္းေလးမို႔
စမ္းၾကည့္ၾကပါလို႔ စာဖတ္သူေတြကို တိုက္တြန္းခ်င္ပါတယ္။
ဘ၀ေပးအေျခအေနအရ
ေခၽြတာေရးလမ္းစဥ္ကို မျဖစ္မေနက်င့္သံုးေနရတဲ့ ကၽြန္မ အက်င့္ရလာေတာ့ ျခိဳးျခံရတာကို ႏွစ္သက္သေဘာက် လာပါတယ္။ စည္းစနစ္က်တဲ့ အေမ့ရဲ႕ က်င့္စဥ္ေတြကို
ကၽြန္မ တ၀က္ေလာက္ေတာ့ မွီေအာင္လိုက္နိဳင္ခဲ့ ပါတယ္။ နားမလည္တဲ့သူေတြက ကၽြန္မကို ကပ္ေစးနဲတယ္လို႔
ေ၀ဖန္ရင္ေတာ့ လ်စ္လ်ဴရွဳထားလိုက ္ပါတယ္။ ေလးလံတဲ့ ၀န္ထုတ္ကိုထမ္းျပီး ဘ၀လမ္းကို ေလွ်ာက္ရသူေတြ ေခၽြတာေရးကိုမသိရင္ ရပ္တည္ဖို႔ မလြယ္ပါဘူး။တကယ္ေတာ့ ျခိဳးျခံေခၽြတာျခင္းဟာ ကပ္ေစးနဲျခင္းနဲ႔
မတူပါဘူး။ ျခိဳးျခံေခၽြတာတယ္ဆိုတာ မကုန္သင့္တာ မကုန္ေအာင္၊ အေလအလြင့္ မျဖစ္ေအာင္သံုးစြဲျခင္း၊
မလိုအပ္ဘဲ အပိုေငြမကုန္ေစျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ကပ္ေစးနဲတယ္ ဆိုတာကေတာ့ ၊ မသံုးရက္ မစားရက္၊
ႏွေျမာ တြန္႔တိုစြာ တျပားကိုႏွစ္ျပားရေအာင္ ခြာေနျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ျခိဳးျခံေခၽြတာသူအခ်ိဳ႕
ေငြကိုသူ႔ေနရာနဲ႔သူ အက်ိဳးရွိရွိသံုးျပီး ေပးကမ္းရက္ေရာၾကေပမဲ့ ကပ္ေစးနဲသူေတြဟာ ေပးကမ္း လွဴဒါန္းဖို႔ကို
ႏွေမ်ာတြန္႔တို တတ္ၾကပါတယ္။
ကၽြန္မ
ေလ့လာၾကည့္မိသေလာက္ ကာယအား ဥာဏအားစစ္စစ္ကို အရင္းအႏွီးျပဳျပီး မေၾကာင့္မက် ေနနိဳင္သူေတြဟာ
ေငြကို စနစ္တက် သံုးစြဲတတ္သူေတြျဖစ္တယ္ ဆိုတာကို ေတြ႔ရွိရပါတယ္။ ျခိဳးျခံေခၽြတာ ျပည္ခ်မ္းသာ
ဆိုတဲ့စကားအတိုင္း လူတိုင္း မိသားစုတိုင္း စနစ္တက် ျခိဳးျခံေခၽြတာတတ္ၾကရင္ တိုင္းျပည္
သာယာ၀ေျပာနိဳင္ ပါတယ္။ ေငြကိုအပိုမကုန္ေစရေအာင္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုးပစၥည္းနဲ႔ အျခားအသံုးအေဆာင္
ပစၥည္းေတြကို အေလအလြင့္မရွိေအာင္ စည္းကမ္းတက် သံုးစြဲတတ္ဖို႔လိုပါတယ္။ ကၽြန္မတို႔
ေန႔စဥ္အစား စားၾကပါတယ္။ အိမ္မွာခ်က္တာဆိုရင္ ကုန္နိဳင္သေလာက္ တိုင္းထြာခ်က္ျပဳတ္ျပီး၊
ဆိုင္မွာစားရင္လည္း ကုန္နိဳင္သေလာက္ပဲ မွာစားသင့္ပါတယ္။ မေလးရွားက ကၽြန္မမိတ္ေဆြေတြ
အခ်င္ခ်င္း သတိေပးၾကတဲ့ စကားတခြန္းရွိပါတယ္။ အခ်ိဳ႕တိုင္းျပည္ေတြကလူေတြ အာဟာရလံုေလာက္ေအာင္
မစားရတဲ့ အေျခအေနမ်ိဳးမွာ စားနိဳင္ေသာက္နိဳင္တဲ့သူေတြက စားစရာေတြကို အလဟသျဖစ္ေအာင္
မျဖဳန္းသင့္ဘူးလို႔ ဆိုၾကပါ တယ္။ စားမကုန္လို႔ ပစ္လိုက္ရတာမ်ိဳး မျဖစ္ေအာင္ စီမံခန္႔ခြဲနိဳင္ၾကရင္
ပိုလွ်ံလာမဲ့ စားေသာက္ကုန္ေတြကို မရွိဆင္းရဲသားေတြအတြက္ အာဟာရေကာင္းေကာင္း ေထာက္ပံ့ေပးနိဳင္ ပါလိမ့္မယ္။
လူအခ်င္းခ်င္း ငွဲ႔ညွာ စိတ္ထားျပီး၊ ေခၽြတာေရးစနစ္ကို က်င့္သံုးတာ အင္မတန္မြန္ျမတ္တဲ့
က်င့္စဥ္ျဖစ္ပါတယ္။
ေငြကိုေခၽြတာသံုးျပီး၊
သဘာ၀အရင္းအျမစ္ေတြကို စနစ္တက်သံုးစြဲၾကဖို႔ ၂၁ရာစု လူသားေတြအတြက္ အလြန္ပဲ အေရးၾကီးပါတယ္။
ပတ္၀န္းက်င္ ထိန္းသိမ္းေရးအတြက္ လူတိုင္းမွာ တာ၀န္ရွိတာမို႔ သဘာ၀ အရင္းအျမစ္ေတြျဖစ္တဲ့
ေရ၊ေျမ၊သစ္ပင္ေတြကို ထိန္းသိမ္းကာကြယ္နိဳင္ဖို႔ ေခၽြတာေရးစနစ္ကို လိုက္နာ က်င့္သံုးၾကရပါမယ္။
ေရထုညစ္ညမ္းမွဳေတြေၾကာင့္ ေသာက္သံုးေရ ရွားပါးလာမဲ့ အႏၱရာယ္ကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္နိဳင္ဖို႔
ေရကိုေခၽြတာသံုးစြဲ ရမယ္။ ေျမဆီျပဳန္းတီးမွဳနဲ႔ ရာသီဥတုေဖာက္ျပန္မွဳကို ေလ်ာ့နည္းေစဖို႔
သစ္ပင္ေတြကို ထိန္းသိမ္းၾကရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ စကၠဴနဲ႔ သစ္ပင္ကထုတ္လုပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြနဲ႔ကို
ေခၽြတာသံုးစြဲ ျပီး၊ တခါသံုးပစၥည္းေတြကို ေလွ်ာ့သံုး၊ ျပန္သံုးလို႔ရတဲ့ ပစၥည္းမွန္သမွ်ကိုျပန္သံုး၊
ျပန္လည္ျပဳျပင္ အသံုးခ်တဲ့ စနစ္ကို လူတိုင္းက်င့္သံုးဖို႔လိုပါတယ္။ ေခတ္မွီတဲ့အျမင္ေတြရွိၾကျပီး၊
စနစ္တက် အမွဳိက္ျပစ္တဲ့ အေလ့အက်င့္ ေကာင္းေတြကို လိုက္နာျခင္းျဖင့္ လူ႔ပတ္၀န္းက်င္
သာယာလွပေရးအတြက္ တနိဳင္တပိုင္ တာ၀န္ယူၾက ေစခ်င္ပါတယ္။ အမွိဳက္ပစ္တဲ့ အခါမွာ ျပန္လည္ျပဳျပင္
အသံုးခ်လို႔ ရတဲ့ စကၠဴ၊ပလပ္စတစ္နဲ႔ ပုလင္းေတြ ဗူးေတြကို သီးသန္႔စုေဆာင္းသင့္ပါတယ္။
ပတ္၀န္းက်င္ထိန္းသိမ္းေရး စီမံခ်က္ကို ေဆာင္ရြက္ေနၾကတဲ့ အဖြဲ႔အစည္းေတြရဲ႕ အၾကံျပဳခ်က္ေတြကို
လိုက္နာျပီး၊ ျပန္လည္ျပဳျပင္အသံုးခ်လို႔ရတဲ့ ပစၥည္းေတြကို စုေဆာင္းေရးမွာ ပါ၀င္ကူညီၾကရင္း
ကမၻာေျမကို သက္တမ္းရွည္ေအာင္ ၀ိုင္း၀န္းၾကိဳးစားၾကရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
တခ်ိဳ႕အေသးအမႊား
ကိစၥေလးေတြဟာ အင္မတန္ အရာေရာက္ပါတယ္။ ေခၽြတာေရးစနစ္ကို လူအနည္းစုပဲ က်င့္သံုးရင္ ခရီးမေရာက္နိဳင္ေပမဲ့၊
လူတိုင္းက်င့္သံုးၾကရင္၊ တသက္တာက်င့္သံုးၾကရင္ ကမၻာ့စီးပြားပ်က္ ကပ္ၾကီးကို ကာကြယ္နိဳင္တယ္လို႔
ပညာရွင္ေတြက ေျပာပါတယ္။ အခ်ိန္ကို အက်ိဳးရွိရွိအသံုးခ်ရင္ အလုပ္မ်ားမ်ားျပီးေျမာက္လို႔
ကုန္ထုတ္စြမ္းအားေတြ တိုးျမွင့္လာမယ္။ ေငြကိုေခၽြတာသံုးစြဲရင္ အပိုအလွ်ံစုေဆာင္း မိျပီး၊
စား၀တ္ေနေရး ေခ်ာင္လည္ၾကမယ္။ သဘာ၀ အရင္းအျမစ္ေတြကို ေခၽြတာသံုးစြဲရင္ ရာသီဥတုမွ်တလို႔
သီးႏွံရိကၡာေတြ ေပါမ်ားမွာျဖစ္ပါတယ္။ ပတ္၀န္းက်င္ စိမ္းလန္းသာယာျပီး၊ လူေနမွဳဘ၀ေတြ
တိုးတက္ျမင့္မား ေစဖို႔ ေရွးလူၾကီးေတြရဲ႕ ေခၽြတာေရးစနစ္ကို အတုယူသင့္ပါတယ္။ ေရွးတုန္းက
ဘိုးဘြားေတြလို ျခိဳးျခံစြာက်င့္ျပီး၊ လိုခ်င္ဆႏၵေတြ နဲပါးၾကရင္ မတရားေလာဘနဲ႔ ေငြေနာက္လိုက္ခ်င္တဲ့
စိတ္ေတြေလ်ာ့နည္းသြား မွာမို႔ ေပ်ာ္ရႊင္ေအးခ်မ္းတဲ့ဘ၀ကို တည္ေဆာက္နိဳင္ ပါတယ္။ ျခိဳးျခံေနထိုင္ရင္းက
အလိုဆႏၵ နဲသြားတဲ့အခါ စည္းစိမ္ဥစၥာေတြအေပၚ တြယ္တာမက္ေမာစိတ္ေတြ႔ ေလ်ာ့ေလ်ာ့လာျပီး၊
ေပးကမ္းမွ် ေ၀ခ်င္စိတ္၊ သူ႔အက်ိဳး ကိုသာ လိုလားတဲ့စိတ္ေတြ ပြားမ်ားလာမွာျဖစ္ပါတယ္။
ရုပ္၀တၳဳပစၥည္းေတြ၊
ပကာသနဂုဏ္ျဒပ္ေတြကို ပိုင္ဆိုင္ထားရင္ ဘ၀မွာေပ်ာ္ရႊင္မယ္၊ ေအာင္ျမင္တယ္လို႔ ယူဆၾကရင္
အဲဒီအရာေတြေနာက္လိုက္ရတာ အင္မတန္ စိတ္ေမာစရာေကာင္းပါတယ္။ ေပ်ာ္ရႊင္မွဳ အစစ္အမွန္ကို
ကၽြန္မတို႔ရဲ႕ ႏွလံုးသားထဲမွာပဲ ျပန္ရွာၾကည့္လို႔ ရနိဳင္ပါတယ္။ အျပင္ေလာကမွာ ရွာလို႔မရနိဳင္တာ
အမွန္ပါ။ လူေတြမက္ေမာၾကတဲ့ ဂုဏ္ေတြ၊ေငြေတြ၊ အသိုင္းအ၀ိုင္းေတြဟာ တခဏတာ စိတ္သာယာမွဳ
ျဖစ္ေစျပီး၊ ဒီအရာေတြ မရွိေတာ့တဲ့အခါ ေပ်ာ္ရႊင္မွဳေတြ ဆိတ္သုဥ္းသြားပါလိမ့္မယ္။ ျခိဳးျခံေခၽြတာတဲ့
အက်င့္ ရွိထားရင္ ေရပြက္ပမာ မျမဲေသာအရာေတြ ပ်က္စီးသြားအခါမွာလည္း ဘ၀မွာ ေနတတ္ေက်နပ္
ေနပါတယ္။ ဘ၀အက်ိဳးေပးေကာင္းလို႔ ျခိဳးျခံေခၽြတာထားသမွ် ပစၥည္းဥစၥာေတြ ပိုလွ်ံေပါမ်ားေနရင္
လိုအပ္ေနသူေတြကို မွ်ေ၀ေပးရတာ ပိုျပီးေက်နပ္စရာေကာင္း ပါတယ္။ အေပးကိုသာသိ၍ အယူကိုမသိ
ေသာသူဟာ ဘ၀မွာ ေအာင္ျမင္တဲ့သူ ျဖစ္တယ္ဆိုတဲ့ ဒသနကို လက္ခံယံုၾကည္တယ္ဆိုရင္ ေခၽြတာေရးျဖင့္
ေအာင္ျမင္ေသာ ဘ၀ကို တည္ေဆာက္ၾကစို႔လို႔ ၂၁ရာစု မ်ိဳးဆက္မ်ားကို တိုက္တြန္းခ်င္ပါတယ္။
ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ႔ၾကပါေစ
စံပယ္ျဖဴ
အျပင္စီးမဂၢဇင္း၊ ဇြန္လ ၂၀၁၃။
No comments:
Post a Comment